24 bilder inför julen 2022
1/24
Under hösten har en grupp historieintresserade samlats en gång per vecka kring gamla bilder från Näsby. Varje dag fram till julafton publicerar vi nu en bild - ibland med litet mera historia, ibland med mindre. Vissa av bilderna är säkert bekanta från tidigare, vissa kanske är nya. Bilderna kommer inte i någon kronologisk eller annan ordning.
Dagens bild är från 1912, fotograf Gösta Carlsson. Den vita byggnaden till höger är apoteket som senare blev Föreningsbankens hus. Mittemot skymtar bland annat Otto Strandbergs hus. ”Strandbergas hörne”/Strandbergs korsning blev en riktig knutpunkt i Näsby och finns genom årtiondena med på många fotografier.
2/24
Strandbergas hörne norrifrån på 50-talet. Apotekshuset har blivit bankhus åt Nordiska Föreningsbanken och Närpes Bokhandel som drevs av Flytströms huserar bredvid. Bokhandeln drevs innan dess av systrarna Hannus. Till höger Strandbergs affärshus, som vid denna tidpunkt även inhyste posten och följaktligen var hållplats för postbussen. Foto: Karl Hägglund.
3/24
Näsby har varit ett populärt ställe för banker. Wasa Aktiebank grundades i Vasa 1879 och byggde 1909 ett bankhus i Näsby. Bankhuset brann i oktober 1954 och sedan dess har två olika bankbyggnader avlöst varandra på platsen: Helsingfors Aktiebank 1956-89 och Nordeas bankhus som idag hunnit bli drygt 30år. Fotot ur Ivar Bengts samlingar.
4/24
I dag är skor mer eller mindre en slit- och -slängvara som tillverkas i sk lågprisländer. Förr i tiden var skorna nästan en lyx som man tog noga hand om och de lagades, lappades och gick från syskon till syskon i hemmen. Skomakare Alfred Rosenlöf (till vänster) var verksam i Näsby. Övriga på bilden är sonen Ruben Rosenlöf samt Leander Bernas och Ivar Rusk.
5/24
På slakterigården, Ruben Gulls hus i bakgrunden. Foto: Karl Hägglund.
Karjakuntas slakteri byggdes 1941-42 och Ivar Häggqvist murade så gott som egenhändigt upp byggnaden. Närpes handelslag övertog så småningom slakteriet och verksamheten upphörde i slutet av 60-talet.
6/24
Näsby har under årens lopp fått se många celebra besök. I augusti 1959 höll Svenska Österbottens Ungdomsförbund sommarsamling i Närpes och hedersgäster var president Urho Kekkonen med fru Sylvi Kekkonen. Festen hölls vid Närpesgården med stor publik. Foto: Karl Hägglund
7/24
Längs Närpesvägen har butikerna stått tätt. I 93 år kunde man besöka textilaffären Annie Sigg, som under årens lopp saluförde kvalitetstyger, garn och damkläder. Man var också specialiserad på "de onämnbara". Annie Sigg inledde verksamheten 1927 och byggde eget affärshus 1938. Foto: Karl Hägglund.
8/24
År 1881 anlades en ångkvarn och -såg i Näsby. Ägare var ett bolag bestående av bönder och hette Nya Ångkvarnbolaget. Anläggningen brann upp bara några år efter starten. År 1890 byggdes en ny såg på samma plats, Näsby ångsåg, men även den sågen brann. Den återuppbyggdes av Närpes Industrier, som hade ett elkraftverk på Kallmossen. Då Närpes Industrier gick i konkurs 1923, köptes sågen av Jurvan Puutavara. Den fick då namnet Närpiön Saha ja Mylly. Sågen, som jurvaborna sålde 1938 till ett nybildat andelslag, fick då namnet Närpes andelskvarn. Andelslaget ombildades till aktiebolag 1964, men gick i konkurs ett par år senare. Närpes kommun köpte tomten och 1969 uppfördes ämbetsverkshuset på dess plats. Foto: Karl Hägglund.
9/24
Byggmästare Mickel Ivars ansvarade för att ett nytt bönehus snabbt byggdes upp igen då Evangelieföreningens bönehus brann ned till grunden 1920. Jaakkima kommun hade under tre år sitt kommunkansli på husets vind i slutskedet av kriget (1944) då karelarna evakuerades. Bönehuset, som fanns mellan Nygårds och Westgårds (Närpes Beklädnadsaffär), revs 1972. Foto: Karl Hägglund.
10/24
Näsbys första folkskola började byggas 1898. Platsen heter Krokliden och ligger en bit norr om Ivars korsning/rondellen. I slutet av 50-talet började elevantalet i de olika skolorna runtom i Närpes att sjunka och Näsby folkskola var den första skolan som drabbades av indragning, trots ett stabilt elevunderlag. Näsbyeleverna skulle överföras till centralfolkskolan i Finby. 1961 var näsbyskolans saga all. Barn från Näsby skulle härefter aldrig gå i en egen skola, indelningen i skoldistrikt gjorde att näsbyeleverna under årens lopp kom att splittras på flera olika skolor, dock ingen i hembyn. Foto: Stig Hägglund. Den infällda bilden visar den ursprungliga skolan från "baksidan" innan om- och tillbyggnader.
11/24
Stjitpått är ett naturligt litet vattendrag som finns straxt norr om Ivars korsning/rondellen och som syns på kartor redan på 1700-talet. Vid skiftet i Näsby 1905 bestämdes att alla hemman i de södra delarna av byn hade rätt att vattna sina kor vid vattendraget. Redan tidigare hade man också gjort så, men vid skiftesregleringen blev rätten nedtecknad och dokumenterad och gäller fortsättningsvis. Foto: Karl Hägglund.
12/24
1936 blev det obligatoriskt att kontrollera kött som skulle saluföras och kommunalveterinär V Vesterback var den som från början ansvarade för uppdraget i kommunen. Köttkontrollen fanns på den tomt där Hotell&Restaurang Gästgivars senare uppfördes (1966). I bakgrunden Lennart Siggs växthus vid Närpes å.
13/24
1964 kröntes för första gången en närpeslucia och luciakortegen gick från Mosebacke till Närpesgården. Lucia var Greta Bernqvist och hennes tärnor Inger Söderman samt May-Louise Nordström.
14/24
1904 startade Josef Hannus (Rosenback) och Olof Södergrann "Närpes nya läskedrycksfabrik" i Näsby nära Stjitpått. Verksamheten övertogs några år senare av E.H Mannfolk och därefter av sönerna Ivar och Walter. Andra namn på verksamheten var Närpes saft och Mannfolks bryggeri. Tegelbyggnaden uppfördes 1946 och står kvar. Bryggeriverksamheten upphörde i slutet av 40-talet och byggnaden användes som träullsfabrik och lager. Byggnaden har även inhyst grönskaspackeri och partihandel. Foto: Stig Hägglund, infälld bild.
15/24
Plats för besökare i Närpes fanns på Café och Resandehem. 1934 startade Otto Mangs rörelsen med 5 rum och två år senare köpte Anna och August Ivars huset och fortsatte verksamheten. Huset byggdes ut och fick 12 rum för gäster. Ivars resandehem verkade till 1947, varefter kommunen köpte huset och använde det som kommunkansli till mitten av 50-talet. Gerda Smeds köpte byggnaden då kommunen flyttat bort och öppnade på nytt resandehem, men 1957 brann huset ned. 1965 byggde Andelsbanken (tidigare Närpes Andelskassa) det hus som idag står på tomten. Foto: Karl Hägglund
16/24
Efter en väckelserörelse i början av 1900-talet byggdes 1910 Missionskyrkan, i folkmun benämnd "Ruckle", norr om Ivars korsning. Tidigare hade församlingsmedlemmarna samlats hos en äldre kvinna som bodde i en stuga på platsen och hon lär ha sagt "Nog får ni komma hit till ruckle" när det skulle hållas möten. Därav benämningen. Jonas Andersson från Yttermark, som hade studerat vid en predikantskola i Amerika, var den som ansvarade för bygget. Det ståtliga bönehuset står kvar ännu idag.
17/24
Ivars korsning är numera en rondell, men det var den definitivt inte måndag den 26 maj 1970 då en lastbil fullastad med fisk smällde rakt in i en skolbuss fylld med elever från Övermark och Yttermark. Lastbilen var lastad med sju ton strömming i lösvikt, som spreds över olycksplatsen och in i bussen vid den häftiga kollisionen. Olycksbussen, Westerlines buss nummer 9, var vid tiden för olyckan en gammal buss, från 1959. 31 personer skadades, ingen fick dock livshotande skador. Foto: Lars-Erik Juslin för HBL
18/24
14.6 1936 invigdes Närpesgården. Tidningen Syd-Österbotten utropar ”Vare det genast sagt, att det fyller ändamålet på ett utomordentligt sätt, ja, det finner icke lätt en like i sitt slag”. Byggnaden som ritats av W Forsén var 37m lång, 28,5 m bred och hade 7 m till takkanten. En biograflokal som fanns i en skild flygel om 11x14 meter hade sittplatser för 236 personer. Festsalen inklusive läktaren rymde 417 numrerade platser.
Närpesgården blev en lokal som sällan stod tom. Danser, Luciafester, medlemsjulfester och revyer avlöste varandra. I byggnaden inhystes det sk. Centralbiblioteket1936-60. Bingo, bordtennis, gym och disco fann sin plats i huset tillsammans med skolteaterföreställningar och tonårsträffar. Filadelfias solskenshörna torde under en period ha hållits där och Närpesgården blev också platsen för militäruppbåd, skärmbildsundersökningar och fungerade även som vallokal i Näsby. Tisdag 31.10 1972 brann den nyrenoverade Närpesgården ned till grunden. Foto: Karl Hägglund
19/24
På den plats där parkscenen står idag byggdes 1908 Närpes sjukhus som verkade i byggnaden till 1955. På baksidan fanns även en tuberkolosavdelning med paviljong. Huset användes som kommunalgård 1955-1980 och under 80-talet hölls bla. MI-kurser i byggnaden. Huset revs 1989. Foto: Bjarne Nybond.
20/24
Näsbyhus blev namnet på den byggnad som 1964 ersatte den gamla Föreningsbanken/Apotekshuset byggt 1908 som revs i och med detta. Banken fortsatte sin verksamhet i det nya huset fram till mitten av 80-talet och 1987 flyttade Närpes Lokalförsäkring, nuvarande LokalTapiola in. Bilden är tagen från Nybrovägen (vägen till Finby som går över Nybro). Foto: Karl Hägglund
21/24
Biografsalongen i Närpesgården rymde många besökare och otaliga filmrutor kom att köras genom projektorerna. Helmer Teir drev biografen i Närpesgården från 1951 (ev 1948) till 1969 då sonen Sigvald tog över och fortsatte till branden 1972. Helmer hade tidigare drivit en biograf bakom dåvarande busstationen. Anna Wicklén skötte bl.a. om biljettrivningen. På bilden Bruno M. Nyberg, mångårig projektorskötare på Bio-Bio. Foto: Karl Hägglund.
22/24
I maj 1961 öppnade varuhuset Ådalen. Man sålde livsmedel, husgeråd, skor, textilier och byggnadsmaterial. Centrumbaren fanns i södra ändan av byggnaden och där fanns något så modernt som en jukebox. Ådalen bytte namn och ägare många gånger efter 1967. Byggnaden revs 1991 och T Tapuli uppförde följande år en ny market, vilken senare köptes av Kesko. Foto: Karl Hägglund.
23/24
Nilsas kiosken, dvs Nils Strandbergs café, var en viktig träffpunkt i Näsby. Kiosken var egentligen ett mindre café med några bord och hann verka på flera olika platser i byn. På bilden också Köttbutiken, Mjölk&Bröd och Sydbottens Golv. I dag utgör ABC-stationen och Eepees parkering merparten av den plats där byggnaderna tidigare fanns. Foto: Karl Hägglund.
24/24
Med en av få vinterbilder vi har vill vi önska alla en riktigt Fröjdefull Jul och Ett Gott Nytt År! Vi hoppas att ni har haft nöje av våra bilder och att ni vill fortsätta att minnas och kommentera. På dagens bild Trötte Teodor som tjänade Närpes Brandkår väl under många år. Foto: Karl Hägglund